Het traject Migrantenvrouwen leren door startte in januari 2021. Er zijn plannen om een tweede traject te starten. Dit traject zal dan niet alleen voor vrouwen zijn.

Interesse? Bel of mail dan met Rosa van den Bosch, projectleider. Bel 06 13 06 99 75 of e-mail naar rvandenbosch@startwijzer.info

Migrantenvrouwen leren door maakt het verschil

In 3 maanden naar taalniveau B1

14 mei 2021 –  Na 3 maanden in het stevige traject “Migrantenvrouwen leren door” hebben alle deelneemsters een enorme sprong gemaakt in hun niveau Nederlands. Het minimale instapniveau was A2 (heel eenvoudig Nederlands), maar nu zitten alle vrouwen op taalniveau B1. Het traject is nog niet af, het uiteindelijke doel is taalniveau C1/2.

Taalniveau B1 staat voor eenvoudig Nederlands. De overgrote meerderheid van de bevolking begrijpt teksten op taalniveau B1. Ook mensen die geen (hoge) opleiding hebben gehad. Een tekst op B1-niveau bestaat uit makkelijke woorden die bijna iedereen gebruikt. Met taalniveau C1/2 zouden de deelneemsters zonder problemen een studie moeten kunnen gaan volgen.

Achtergrond “Migrantenvrouwen leren door”

Na het beschikbaar komen van een legaat nam Juniusfonds het initiatief voor het traject “Migrantenvrouwen leren door”. In dit traject stomen we migrantenvrouwen klaar voor een vervolgopleiding om hun eigen vak weer op te pakken, of een passend ander vak te leren. Naast intensieve Nederlandse les betekent dit ook hulp bij het omzetten van diploma’s, beroepskeuze en loopbaanbegeleiding. Het project wordt uitgevoerd door EdINOVA (Nederlandse les) en Startwijzer (loopbaanbegeleiding).

Nieuwe Nederlanders zitten vaak in een lastig parket. De overheid erkent de diploma’s uit hun thuisland niet altijd en ze spreken na een succesvol inburgering traject het Nederlands onvoldoende om in hun eigen vak aan het werk te gaan.

In het traject “Migrantenvrouwen leren door” gaan deelnemers in negen maanden tijd van taalniveau A2 naar C1/C2.  Tegelijk volgen ze een loopbaantraject. In dat traject komen de volgende vragen aan bod: Passen de diploma’s uit het thuisland? Wat is er nodig om die om te zetten? Willen ze in een ander vak aan het werk?

Vervolg Migrantenvrouwen leren door

De vrouwen leren dus nog door, maar zijn nu ook bezig met de loopbaanbegeleiding. Daarin gaan ze kijken of ze weer in hun eigen beroep verder kunnen of zich willen omscholen naar een nieuwe functie.

De vrouwen die deelnemen aan het project komen graag in gesprek met mannen en/of vrouwen die het beroep uitoefenen dat zij voor ogen hebben. De beroepen zijn:

  • sociaal pedagoog
  • onderwijsassistente
  • orthomoleculaire coach
  • fotograaf
  • gastvrouw
  • bibliothecaresse
  • interieurontwerpster
  • documentairemaker

Oefent u een van deze beroepen uit en verleent u graag uw medewerking aan het project? Bel of mail dan de projectleider: Rosa van den Bosch via rvandenbosch@startwijzer.info of  06-13069975.

Zie voor meer info ook “Start traject Migrantenvrouwen leren door

error: Content is protected !!